VODIČ ZA KUPOVINU STANA

UVOD U KUPOVINU STANA

Kupovina stana nije mali korak u životu, Izbor nepokretnosti donosi velike odluke, kalkulacije, kao i pripremu za novi prostor za život. U kupovini stana učestvujete vi, vaša porodica, a uz pomoć investitora i agenata, nakon odabira željene lokacije za život, dolazi do finalizovanja ideje. 

BOMAX NEKRETNINE vam stoje na raspolaganju za sva vaša stambena pitanja. Nudimo vam odgovore na svaku vašu želju i ideju, jer stvaramo zajedničku izvrsnost življenja. Za dodatne informacije uvek se možete konsultovati sa našim prodajnim timom u našim prodajnim prostorijama, kao i putem forme za upit na našem sajtu.

U nastavku donosimo vam mnoštvo interesantnih odgovora na česta pitanja.

Ukoliko se odlučite za kupovinu stana, koraci su sledeći:

  1. Finalni izbor nepokretnosti
  2. Preliminarni pravni koraci
  3. Zaključenje ugovora o kupoprodaji i notarizacija
  4. Obaveze nakon zaključenja ugovora o kupoprodaji
  5. Izbor načina finansiranja
  6. Prateći troškovi celokupnog procesa

 

PROCES KUPOPRODAJE NEPOKRETNOSTI  U REPUBLICI SRBIJI

Proces kupoprodaje stana regulisan je Zakonom o obligacionim odnosima, Zakonom o prometu nepokretnosti, Zakonom o porezu na dodatnu vrednost (novogradnja), Zakonom o porezima na imovinu, Zakonom o državnom premeru i katastru, Zakonom o republičkim administrativnim taksama i Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.

Pre same kupovine nepokretnosti dobro se informišite o samoj nepokretnosti, svojinskim odnosima, o legalizovanosti objekta, o katastarskim papirima, kao i porezima na nepokretnost i njihovoj istoriji. Takođe,  veoma je bitno da je nepokretnost uknjižena tj. "registrovana"

Potpis i sklapanje kupoprodajnog ugovora vrši se između kupca i direktnog prodavca, odnosno vlasnika nekretnine. Posredništvo mogu da vrše i ovlašćene agencije za nekretnine, a nepokretnost se kupuje direktno od vlasnika ili od investitora. Sledeći korak jeste overa ugovora kod javnog beležnika, a to podrazumeva i samu overu, ali i plaćanje takse koje uglavnom ide na sam teret kupca, a vrednost takse zavisi direktno od vrednosti nepokretnosti koja se kupuje.

Nakon plaćanja takse, počinje da teče zakonski rok od 10 dana, u toku kojih kupac nepokretnosti mora da plati porez na kupljenu nepokretnost. To se obično završava u opštini na čijoj teritoriji je nekretnina, a visina poreza na ime prenosa apsolutnih prava iznosi 2,5 odsto od tržišne vrednosti nekretnine, odnosno vredosti koju proceni nadležna poreska uprava. 

Porez se plaća u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja. Poreski obveznik je po zakonu prodavac, ali u praksi krajnju obavezu plaćanja poreza snosi kupac. Oslobađanje od poreza dobijaju samo oni kupci kojima je to prva nekretnina na njihovom imenu, a samim tim dobijaju potpuno oslobađanje od plaćanja poreske obaveze. Kupci prve nekretnine su oslobođeni plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava za kupovinu nekretnine u starogradnji veličine, odnosno plaćanja PDV-a za kupovinu nekretnine u novogradnji za nekretnine do 40 metara kvadratnih. 

Kada kupite stan, vi automatski postajete i poreski obveznik za nepokretnost koju ste kupili, pa je neophodno da u određenom vremenskom perionu nadležnoj opštinskoj poreskoj službi podnesete prijavu za porez na imovinu.

 

KAKO DA DOKAŽETE DA JE STAN VAŠ?

Nakon svih obavljenih koraka iz prethodnog dela teksta, neophodno je podnošenje zahteva nadležnom sudu (u opštini u kojoj se nalazi nepokretnost) za promenu vlasništva nad kupljenom nepokretnosti (nekretninom). Kako bi stan ili kuća bili uknjiženi u katastar, zahtev mora sadržati jedan originalan primer overenog ugovora kod notara, potvrdu o plaćenoj taksi nakon overe, fotokopije potvrde elektronskog čitača ličnih karata i kupca i prodavca. Katastar nakon 7 dana od prijema zahteva izdaje rešenje o upisu nepokrenosti u katastarske knjige.

Sa vlasničkim listom tj, potvrdom iz katastra ste slobodni da se prijavite kod komunalnih službi i da registrujete sebe kao novog vlasnika nepokretnosti. Prebacivanje računa na ime novog vlasnika teče uglavnom bez većih problema i već prvi sledeći obračunski mesec dolazi do promene imena vlasnika na samom računu. Najčešće promene se vrše u lokalnim toplanama, komunalnim preduzećima vezanih za vodovod i odnošenje smeća. kao i u elektrodistribuciji, kablovskim i telefonskim operaterima, koji će vam uz minimalne administrativne poslove izvršiti prepis.

 

ZAKLJUČAK

 

Kupovina nepokretnosti ne bi trebala da predstavlja bauk, ukoliko imate ideju šta želite da kupite ili iznajmite, kada i gde. Kvalitetna osnova za razmišljanje jeste udaljenost vašeg novog doma od vašeg radnog mesta, udaljenost od vrtića. škole ili fakulteta, blizina većih prodavnica, šoping centara ili parkinga. Kada donesete odluku, ne libite se da se posavetujete sa nama, jer mi pružamo odgovore na sva vaša pitanja, a sve u interesu vašeg kvaliteta življenja u novom domu. Bomax Nekretnine pružaju potpuno novi koncept razumevanja življenja. Jer mi želimo da stvorimo vaš novi dom po meri savremenog Evropljanina.

 

 

 

 

Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.