NOVA PREPORUKA NBS: 10% UČEŠĆA ZA PRVI STAN? PROVERAVAMO ISTINITOST

Propis kojim se dozvoljava bankama da odobravaju kredite za kupovinu prve nekretnine i sa 10 odsto učešća, stupa na snagu od 20. juna.

Bez obzira što banke i dalje, u skladu sa sopstvenim procenama, mogu zahtevati i veće učešćeočekuje se od novog propisa da stimuliše konkurenciju na tržištu stambenih kredita i olakša pristup građana kreditima za kupovinu prvog stana, tvrdi Narodna banka Srbije.

Na bankama je da u skladu sa sopstvenim analizama makroekonomske situacije u zemlji i inostranstvu donesu odluke da li će klijentima ponuditi manje učešće za kupovinu prvog stana.

Odluka je značajna za građane, jer je bankama data mogućnost da budu fleksibilnije u odobravanju stambenih kredita. To posledično može dovesti do toga da veći broj građana može da reši svoje stambeno pitanje, što u krajnjoj liniji može dovesti do rasta tržišta nekretnina, navode iz Udruženja banaka Srbije (UBS).

Ovim propisom njima je data veća fleksibilnost u poslovanju jer su banke do juče morale da traže od klijenata 20 procenata učešća.

Izveštaj Kreditnog biroa pokazuje da je trenutno broj korisnika stambenih kredita u zemlji oko 128.000, a vrednost tih kredita je 3,6 milijardi evra.

U proseku, 30.000 evra je vrednost stambenog kredita po klijentu u Srbiji.

Profil kupca prvog stana pokazuje da je reč uglavnom o mlađoj populaciji. Stan se obično kupuje sa partnerom, pa ako su zajednička primanja oko 1.000 evra, mesečno opterećenje, na primer, trebalo bi da bude do 300 evra za plaćanje stambenog kredita.

Važno je napomenuti da banke i dalje zadržavaju pravo da od klijenata zahtevaju i veće učešće ako procene da je to potrebno. Klijenti svakako treba da znaju da će smanjenje učešća kredita u najčešćem slučaju značiti da će biti potrebno da uzmu veći iznos kredita kako bi platili nekretninu, a to znači ili veću ratu ili duži period otplate.

Ipak, ova odluka može dobro doći ljudima koji razmišljaju da kupe neki stan kao investiciju – sada će to moći uz manje učešće i u startu manji pritisak na kućni budžet, a stan će im se, nakon malo dužeg vremena, svakako i isplatiti.

 

Kolika može biti rata?

Moguće da vam rata kredita bude veća za oko 4.000 dinara, zavisno od kvadrature. 

Na primeru kredita od 45.000 evra sa 20 odsto učešće, što je 9.000 evra, banci se posle 20 godina pri kamati od 2,7 odsto vraća 46.630 evra. Ukupna naplaćena kamata iznosi 10.630 evra. Mesečna rata biće 195 evra.

U slučaju da se isti kredit, pod istim uslovima uzme uz učešće od 10 odsto, što je 4.500 evra, banci će klijent isplatiti ukupno 52.460 evra. Ukupna naplaćena kamata iznosiće 11.960 evra. Mesečna rata iznosiće skoro 220 evra.

Svakako, da se ne biste vodili samo našim primerima, ovo su prvi koraci a onda i način da sami izračunate ratu kredita:

Prvi i osnovni preduslov za podizanje stambenog kredita jeste da ste kreditno sposobni. To znači da imate redovna mesečna primanja, i da nemate druge obaveze prema banci, odnosno druge velike kredite. Dalje, banka će vam zahtevati i dokaz da radite u istoj firmi bar šest meseci. Uslov je i da niste stariji od 65 godina.

Sve računice dostupne su preko kalkulatora koji svaka banka ima na svojoj internet stranici. Postoji i univerzalni kalkulator Narodne banke Srbije, gde se unosom parametara lako izračuna otplatni plan za svaki kredit.

Iznosi mogu malo da variraju prilikom odlaska na šalter svake banke, ali je okvirna računica tačna.

Da znate i da su krenule već prve reklame za stambene kredite sa nižim učešćem.

Odlukom koju je Izvršni odbor NBS doneo 11. juna, za kupovinu prvog stana, banka može fizičkom licu da odobri kredit koji je obezbeđen hipotekom na nepokretnosti pod uslovom da je obezbedila da iznos kredita nije veći od 90 odsto vrednosti te nepokretnosti. I ovo je izuzetak u odnosu na opšte pravilo, objašnjavaju iz NBS, jer prema opštem pravilu, ovaj limit iznosi 80 odsto vrednosti nepokretnosti. 

Dodatno, spremaju se dve važne odluke - da se deo koji se ne oporezuje prilikom kupovine prvog stana za koji postoji povraćaj PDV-a podigne sa 40 na 60 kvadrata. Pored toga da se bankama omogući da kreditiraju stambenu izgradnju već sa 50 odsto izgrađenosti umesto sa 80 odsto.

OSNOVNI BENEFITI:

1) Banke mogu lakše da odobravaju kredite

2) Veći broj građana može da reši svoje stambeno pitanje

3) Veći rast tržišta nekretnina

4) Odluka se ne primenjuje linerano

5) Na bankama je da odrede da li će primenjivati preporuku od 10% učešća

(u tekstu su korišćeni izvori portala Telegraf, 4zida, Narodne banke Srbije)

Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.