NEKRETNINE U DOBA KORONE - DA LI NAS JE PANDEMIJA NEŠTO NAUČILA?

Kupovina nekretnina u dobe pandemije virusa COVID-19 u svakom slučaju predstavlja svojevrsnu avanturu, u kojoj ponekad i ne znate šta vas administrativno očekuje. Sve što donosi ovo neobično stanje na tržištu nekretnina, upoznaćete u ovom blogu.

Prolazak prvog talasa, kraj vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, ponovno vraćanje u život i ponovni porast broja zaraženih, donosi nove neizvesnosti na tržištu samih nekretnina.

KAKO SE NOSITI SA PANDEMIJOM I KRIZOM?

Nakon pojave ovog virusa na teritoriji Kine, niko nije ni pomislio da će se ova zdravstvena kriza preliti i na globalni nivo. Jedina stvar koja nas teši jeste da postoji način i volja da se ovaj virus iskoreni i da se život nastavi dalje. Mi imamo optimizam kao investitori i dalje verujemo da će sve biti dobro na opštu korist svih ljudi na globalnom nivou, ali i na samom tržištu nekretnina u Srbiji.

Na pitanje koliko misle da će trajati epidemija, preko polovine kupaca je izjavilo da misli da će epidemija trajati 2-3 meseca. Skoro trećina njih misli da će epidemija trajati od 3 do 6 meseci, a po manje od 10% njih su imali odgovore da će epidemija trajati “duže od 6 meseci”, “mesec dana” i “ne znam koliko će trajati”. (statistika sajta 4zida.rs).

Šta se sve može očekivati u budućnosti ili u samom nastavku 2020. godine? Niko to ne može da predvidi niti da donese kvalitetan zaključak i objašnjenje. Ekonomski pokazatelji budućnosti ne obećavaju da će nastavak godine biti mnogo bolji u ekonomskom aspektu, jer su najavljeni drastični padovi BDP-a u regionu, a i na kontinentu. Verujemo da tržište nekretnina ne bi trebalo drastičnije da oseti pad nego što je to do sada osetilo, jer sami uslovi i generisanje želje za kupovinom stvorilo se i pre same pojave ovog virusa, a određene sume koje su ušteđene za kupovinu ili krediti koji su precizno definisani pre pandemije, stabilno i dalje generišu tražnju za nekretninama u Srbiji.

KAKVA SU OČEKIVANJA U POGLEDU CENA NAKON PANDEMIJE?

Kupci imaju svoja očekivanja, a javnost sama po sebi usled krize očekuje da će ova kriza na globalnom nivou usloviti i smanjenje cene nekretnina, jer naravno, kupac smatra da dolazi do smanjenja tražnje za nekretninama na samom tržištu.

Kada govorimo o novogradnji – više od polovine ispitanika veruje da će padati cene novoizgrađenih stanova, a 20% njih je izjavilo da ne zna da li će investitori spuštati cenu svojih stanova. Skoro isti procenat (19%) misli da će cene u novogradnji ostati iste. 

Kada govorimo o očekivanjima u pogledu cena nekretnina kod starogradnje, kupci u najvećoj meri misle da će cene padati (69%), a 10% njih misli da će cene ostati iste.

(izvor: istaživanje 4zida.rs)

KAKO NA SVE TO GLEDAJU INVESTITORI?

Pozitivan stav je investitora ka nastavku ove godine, jer postoji i dalje nada da do drugog talasa neće doći (pre svega zbog zaštite ljudskih života, a tek potom zbog nastavka izgradnje i prodaje stanova u projektima). Šta da očekuje jedan investitor? Pre svega se može očekivati oslobađanje restriktivnosti mera, pogleda pomoći državnog aparata ka privredi, a nakon toga finansijskog šprica koji dolazi u vidu pomoći privrednicima. Rast generisane tražnje za nekretninama jeste u blagom padu, ali verujemo da će se desiti da se sve vrati u normalu i stanje normalne i uravnotežene tražnje koja nas prati godinama unazad. 

Bez obzira na to koliko vanredno stanje bude trajalo i koliko se, pre svega ekonomske, posledice budu osećale, tržište nekretnina neće u potpunosti stati. Nekretnine trenutno obilaze oni kojima je to najpreče, ali naše statistike pokazuju da mnogi kupci i dalje aktivno prate oglase i čekaju trenutak kada će se tržište normalizovati da ugrabe svoju priliku.

KAKO DALJE? KOJE SU MOGUĆE INOVACIJE?

Pandemija nas je naučila da radimo od kuće i da se ne susrećemo, desili su se možda prvi problemi u navici ličnog komuniciranja, tako smo prešli na ZOOM i na chatove poput VIBERa i WHATSAPPa gde smo se uglavnom gledali putem ekrana i dogovarali poslove kao da sedimo u istoj prostoriji. Jednostavno, došlo je vreme kada moramo biti obazrivi i voditi se faktički kao da je sve normalno.

Najbolje bi bilo da se pređe na 3D prikaze stanova, sa arhivskim slikama i stvarnim slikama stanja na samim gradilištima. Vreme je donelo inovacije, a mi smo morali da reagujemo. Sada kada je pandemija i dalje u toku, mi se pridržavamo mera i dalje, ali radimo na tome da prodaja i izgradnja nesmetano rade uz poštovanje svih aktuelnih preporuka.

KAKO POSTUPATI ZA VREME PANDEMIJE?

COVID19 (Corona virus) i dalje je među nama. Molimo vas da se pridržavate mera prevencije i zaštite iz slike ispod, kako biste izbegli dobijanje ovog virusa.

Prilikom posete naših gradilišta i susreta sa našim agentima, molimo vas da stavite maske, kako biste zaštitili sebe i naše zaposlene. Mi gradimo za budućnost, za budućnost u kojoj ćemo svi biti zdravi i srećni, u našim novim projektima.

Molimo vas da budete odgovorni i da sprečite širenje ovog opakog virusa - za neke nove radosti i srećniji novi dom.

BOMAX NEKRETNINE - Gradimo za budućnost

                                                         Image may contain: text

Da biste zakazali posetu našim objektima, pozovite 062/214-400 i zakažite susret sa našim agentom. Takođe, pozivamo Vas da posetite našu web prezentaciju sa najaktuelnim informacijama - www.bomaxnekretnine.rs.

Upoznajte nas i na socijalnim mrežama Facebook i Instagram i budite uvek u toku:

Vaše BOMAX NEKRETNINE

 

 

Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.