KUPOVINA NEPOKRETNOSTI PUTEM STAMBENOG KREDITA

NEMAM DOVOLJNO SREDSTAVA, ALI IMAM ŽELJU

Konačno ste doneli odluku da kupite svoju nepokretnost i da započnete život pod novim krovom, ali nemate dovoljno sredstava za ostvarivanje svog plana - rešenje je bankarski stambeni kredit. Stambeni kredit predstavlja savremeno sredstvo finansiranja kupovine nepokretnosti i u ovom blogu ćemo vam dati odgovor kako da vašu ideju realizujete.

Postupak uzimanja stambenog kredita nije baš uvek najlakši, često se na tom putu zasitite prikupljanja potrebne dokumentacije koju zahtevaju banke, ali vi imate jasan cilj i jasnu viziju - vaš novi dom i vašu porodicu u njemu. Bomax Nekretnine žele da vas posavetuju kako da do stambenog kredita dođete i kako da se snađete u celokupnoj proceduri.

 

KAKO DA ODABEREM BANKU KOJA ĆE MI DATI STAMBENI KREDIT?

Odabir poslovne banke nije uvek najlakši posao i predstavlja pravu avanturu u kojoj ćete pretraživati uslove kreditiranja, uslove kamate i glavnice i uopšteno celokupnog postupkla dobijanja kredita. 

Prikupite ponudu više banaka. Stambene kredite nude sve banke i uslovi se mogu značajno razlikovati. Utvrdite koliko učešće ste u mogućnosti da priuštite i koji su sve troškovi vezani za kredit. Samo informacija o mesečnoj rati ili kamati nije dovoljna. Radi poređenja ponuda različitih banaka, tražite od svake da vam da ponudu za isti kredit, iznos, period otplate, vrstu kredita, sa istim učešćem. Ako nešto ne razumete, postavljajte bankama pitanja dok vam sve ne bude potpuno jasno, jer su one tu da vam pruže jasne i konkretne odgovore, bez uvijanja, jer to je jedina njihova obaveza.

Zatražite efektivnu kamatnu stopu izraženu na godišnjem nivou. Pitajte koji su sve dodatni troškovi uzimanja kredita koji nisu sadržani u efektivnoj kamatnoj stopi. Zatražite specifikaciju naknada koje se naplaćuju kao i troškove po tom osnovu za kredit slične veličine i uslova kao kredit koji koristite kao referentni pri prikupljanju ponuda. Ako zajmodavac agregatno izražava naknade, zatražite detaljan spisak svih naknada. Pitajte da li se o ovim naknadama može pregovarati, a ako je odgovor potvrdan, postarajte se da se ne desi da snižavaju naknade u jednom segmentu a podižu u drugom. Razumite koja sve obavezna osiguranja morate da plaćate tokom perioda korišćenja kredita. Pitajte za orijentacione iznose premija osiguranja za planiranu vrednost kredita. Zatražite informacije o politici banke u slučaju kašnjenja uplate ili aktiviranja hipoteke. Zatražite od svake banke primer ugovora o kreditu. Pročitajte ugovor i postavite pitanja.

 

ŠTA VAM JE POTREBNO OD DOKUMENTACIJE?

 

  1. Dokumentaciju koju će vam izdati poslodavac ili knjigovođa. Ovo se najčešće odnosi se na prosek plate tj. vaše zarade i primanja koje ostvarujete na mesečnom radnom nivou (na ovaj način banka proverava vašu kreditnu sposobost i do kog iznosa može da vam odobri stambeni kredit) kao i druge formulare na koje će vam izabrana poslovna banka jasno ukazati;
  2. List nepokretnosti za predmetnu nepoketnost (vlasnički list) čije se izdavanje sa zahtevom bilo kog lica može dobiti kod nadležnog Republičkog geodetskog zavoda – Služba za katastar nepokretnosti
  3. Procena nepokretnosti ovlašćenog procenitelja, koji se nalazi na spisku poslovne banke i ima njeno odobrenje, radi procene stvarne tržišne vrednosti nepokretnosti.  Banci je ovo važno, jer kao budući založni (hipotekrani) poverilac, odlučuje da li će učešće za bankarski kredit, koje vi plaćate iz sopstvenih sredstava, biti 20% ili 30% (najčešće kod svih poslovnih banaka) u zavisnosti od nepokretnosti – strukture, lokacije, same gradnje i drugo.
  4. Predugovor - u predugovoru trebaju da se nalaze sve važne informacije za dobijanje stambenog kredita:
  • šta je predmet kupoprodaje
  • cena predmeta kupoprodaje
  • uknjižbene dozvole vezane za nepokretnost
  • kada je ugovorena predaja poseda ili nepokrenosti
  • troškovi samog postupka kupoprodaje

 

ŠTA POSLE PRIKUPLJANJA DOKUMENTACIJE?

Nakon što ste gore označeno dostavili, banka putem svog kreditnog odbora odlučuje da li ispunjavate uslove da dobijete traženi stambeni kredit. Ukoliko je odgovor pozitivan tada se u dogovoru sa vašom poslovnom bankom zakazuje termin overe dokumentacije kod javnog beležnika. Ukoliko je traženi kredit osiguran kod NKOSK-a (NACIONALNA KORPORACIJA ZA OSIGURANJE STAMBENIH KREDITA) tada je svakako neophodan i njihov pozitivan odgovor.

ZAKLJUČAK

Kupovina nepokretnosti putem stambenog kredita postala je deo svakodnevnice i njen proces dobijanja umnogo je lakši nego ranije. Vaš odabir stambenog prostora kao i stambenog kredita ponekad je teži i od samog procesa dobijanja stambenog kredita. Odaberite željenu nepokretnost i pripremite se za useljenje u svoj novi dom. Kada donesete odluku, ne libite se da se posavetujete sa nama, jer mi pružamo odgovore na sva vaša pitanja, a sve u interesu vašeg kvaliteta življenja u novom domu. Bomax Nekretnine pružaju potpuno novi koncept razumevanja življenja. Jer mi želimo da stvorimo vaš novi dom po meri savremenog Evropljanina.

 

Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.