KUPOPRODAJA STANA

Kupoprodaja nekretnine je jedan od najlepših i najuzbudljivijih događaja u životu. Sasvim sigurno i jedan od najstresnijih, naročito kad potraje duže od planiranog vremena. Kod mnogih klijenta koji traže odgovarajući stan ili se trude da prodaju svoj, posao koji mesecima “stoji u mestu“, stvara osećaj nervoze i utisak da neće ostvariti ono što su planirali.

Kupci koji dugo ne mogu da pronađu stan kakav žele, početni optimizam pretvaraju u zabrinutost i sumnju da će svoja “četiri zida“ uopšte pronaći. S druge strane, prodavci mogu biti suočeni sa nemogućnošću postizanja očekivane cene ili čak sa potpunim odsustvom interesovanja za nekretninu koju prodaju…

Zašto se sve ovo dešava? 

Pravi razlog  zastoja u kupoprodaji leži u odbijanju klijenata da prihvate realnost.

 

Potpuno je ljudski hteti više i bolje, ali tržiše nekretnina nema sluha za želje koje nisu u skladu sa njim. I zato ako kupovina ili prodaja stana počne da liči na lavirint iz kog ne znate kako da izađete, pronađite odgovor na jedno od sledeća dva pitanja:

  • ZA KUPCA : Kakav stan realno mogu da kupim za iznos kojim raspolažem? 

Svaki kupac pre ili kasnije prihvati da budžet kojim raspolaže, najdirektnije određuje kakav stan i na kojim lokacijama može da kupi (naš narod kaže – koliko para, toliko muzike).

  • ZA PRODAVCA : Koliko novca realno mogu da dobijem za stan koji prodajem?

Svaki prodavac vremenom shvati da se stan može prodavati ali da ga je ipak najbolje – prodati a to se najsigurnije postiže korekcijom (spuštanjem) cene. 

Prilagođavanje zahtevima tržišta, kupce i prodavce smešta u okvire realnosti, nudeći im stvarne mogućnosti  da pronađu odgovarajući stan ili da prodaju svoj. U takvim uslovima se ne postavlja pitanje da li će se kupoprodaja  završiti, već – u kom tenutku će se to desiti… 

Posle usaglašavanja oko cene i okvirnog roka za iseljenje prodavca proces kupoprodaje ulazi u sledeću fazu koja podrazumeva realizaciju postignutog dogovora. Od prvog do poslednjeg momenta, ova faza kupoprodaje protiče u punom značenju reči – sigurnost. 

Kupac želi da bude siguran da neće biti prevaren i izgubiti novac, prodavac želi sigurnuisplatu, advokati moraju biti sigurni da su “papiri čisti“ ukoliko se radi o kreditu – tu je pravna služba banke kojoj je sigurnost posla prioritet, kao što će to biti i Naconalnoj korporaciji za osiguranje kredita (NKOSK) ili Javnom beležniku koji će, da bi bio siguran,pre overe (solemnizacije) – svu dokumentaciju još jednom proveriti. 

Ovo je veoma osetljiv i težak period za klijente, koji se često osećaju uplašeno, zbunjeno i nesigurno, gledajući “papire“  koje ne razumeju, slušajući nejasne pojmove, strepeći od pogrešnih odluka, pod pritiskom odgovornosti, budući da se radi o imovini, novcu i najčešće – egzistenciji cele porodice. Zato su verni pratioci ovog dela posla: nervoza, nestrpljenje, nerazumevanje, strah, kolebanje, nesigurnost… 

Kako kupoprodaja izgleda iz ugla posrednika?
PROFESIONALCI  koji se bave prometom nekretnina sva ovakva stanja prevazilaze  znanjem, dobrom organizacijom, timskim radom i saradnjom, prvenstveno između agentakoji radi direktno sa klijentima i advokata agencije koji preuzima pravni deo posla, uključujući sva objašnjenja i pomoć u sređivanju dokumentacije (ako se ukaže potreba), kako bi se kupac i prodavac  u svakom momentu  osećali sigurno. Dragoceni odnos poverenja olakšava komunikaciju i umiruje ljude koji znaju da nisu prepušteni sami sebi i da u svakom trenutku imaju mogućnost da dobiju odgovor, izbrišu sumnje i razumeju šta se dešava. 

Saveti klijentima:

  • Uključite svog advokata u pravni deo posla ako ćete se tako osećati sigurnije. Imajte u vidu da su advokati koji rade za dobre agencije vrhunski poznavaocimaterije sa kojom se sreću u svakodnevnom radu na predmetima iz oblasti kupoprodaje nekretnina. I pored toga, advokati klijenata su uvek dobrodošli, naročito ako će to doprineti njihovom miru i sigurnosti.
  • Pročitajte pažljivo tekst ispod kog treba da stavite svoj potpis bez obzira na to da li se radi o predugovoru, ugovoru o kupoprodaji ili ugovoru o kreditu sa bankom. Proverite lične podatke, prijavite eventualne slovne ili gramatičke greške i sl., da bi to odmah bilo ispravljeno. Obavezno tražite objašnjenje  za sve nejasnoće u tekstu i zapamtite: ne postoje glupa pitanja! 
  • Potrudite se da ne kasnite na overe, jer se termini kod  notara zakazuju, pa kašnjenje jednog posla ugrožava one sledeće…
  • Ako ste prodavac, imajte razumevanja za kupca koji podiže kredit, jer ga zahtevna procedura koju prolazi u banci mnogo opterećuje (nije sve jednostavno kao u reklami za stambene kredite).
  • Ako ste kupac, imajte razumevanja za prodavca koji možda ima veći dug za struju, Infostan, porez… Moguće je da ste Vi svoje obaveze plaćali “u dan“, ali mnogi nažalost nemaju mogućnosti za to, a sva potraživanja po osnovu komunalija i poreza će biti “na nuli“ do kraja posla, o tome brine Vaš agent. 
  • Dobro razmislite o tome, kome poveravate prodaju ili kupovinu stana, u pitanju je Vaša imovina. Za tako važan korak u životu odaberite dokazano dobrog agenta a put do takvih, najčešće vodi preko preporuke. 

Da ponovimo najvažnije:
Ključne reči za realizaciju kupoprodaje bile bi: realnost, prilagođavanje, sigurnost, organizacija, timski rad, saradnja, poverenje, znanje, preporuka i pažljivo odabran agent,koji će Vas provesti kroz posao, usklađujući ono što želite da postignete sa onim što je stvarno moguće. Uz našu podršku, shvatićete da je kupoprodaja nekretnine samo prolazna faza u Vašem životu koja omogućava bolju budućnost. Dobri agenti vezuju potrebe klijenata sa realnim mogućnostima i zato, razmislite o svojim željama jer – mi nismo čarobnjaci. Iako sve češće, poželimo čarobni štapić.

(Izvori teksta: svet nekretnina i nekretnine.rs)

Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.