KLJUČNA PITANJA PRILIKOM KUPOVINE NEKRETNINE

Svi imamo velike snove, velike snove o budućnosti koja se nalazi ispred nas. Često zamišljamo na novim nivoima svoje životne aktivnosti i događaje, a često ih vezujemo za određeno mesto. Stvaranje porodice i rešavanje stambenog pitanja, dve su najveće odluke u životu, Prva vam se desi emotivno, donosi vam sigurnost i ljubav, a druga se donosi kroz odluku, razmišljanjem, stvaranjem finansijske mogućnosti i uz prisutnost volje i racionalnog razmišljanja. Donosimo vam u nastavku teksta, koji su tu odgovori na pitanja koje sami sebi postavljate.

1. Da li ste kreditno sposobni?
Razmišljate o kupovini stana na kredit? Najbolje je da se prvo posavetujete sa kreditnim savetnikom u vašoj matičnoj banci gde primate platu. Možete koristiti i kreditni kalkulator kako biste videli različite opcije kredita i visine rata.

Dugoročni finansijski plan treba da bude racionalno napravljen, jer uzimanje stambenog kredita iziskuje kreditno opterećenje na više godišnje, pa čak i višedecenijski period. Posavetujte se dobro, napravite finansijsku konstrukciju i krenite putem svog novog doma, jer samo na racionalan, odlučan i višestruko promišljen način možete doneti dobru odluku.

2. Zašto kupujete stan?
Probajte da odgovorite da li vam je dosadilo da dajete drugom novac za kiriju ili ste jednostavno svesni da je to najbolja investicija za vas. Morate biti spremni da preuzmete svu odgovornost koje donosi vlasništvo nad nekretninom. Razmislite koje će vam benefite, a koje obaveze doneti kupovina stana ili kuće i da li je sada pravo vreme za tu odluku.

3. Da li vam je potreban savet?

Vreme je da se odlučite, ali i da se posavetujete. Nekada je potrebna mudrija i bistrija glava koja bolje vidi i koja zna da vas dobro posavetuje, poslušajte i tuđa mišljenja, posavetujte se i sa drugima, sukobite mišljenja i donesite odluku. Jedino tako i samo na taj način verovaćete u ispravnost odluke za kupovinu nekretnine.

4. Da li ostajete u Srbiji?

Ovo pitanje se ne postavlja uzalud. Nažalost, ekonomska situacija i fluktuacija radnih mesta donosi često i potrebu za preseljenjem u druge države, ne samo okolne, već i preko okeana. Zato, dobro razmislite i donesite pravovremene odluke za prave stvari, jer napuštanjem Srbije ostajete i bez života u nekretnini koju ste kupili.

 

5. Znate li koliko tačno košta vaš budući stan?
Iznos cene stana često nije jedini koji ćete morati da platite. Bilo da uzimate kredit ili da stan plaćate nekom svojom ušteđevinom, postoji dosta skrivenih troškova – takse, porezi, naknade, održavanje, osiguranje… Ponekad ove stavke mogu iznositi i nekoliko desetina, pa i hiljada godišnje. Važno je pripremiti se na njih.

Nakon kupovine stana često predstoje troškovi opremanja ili i renoviranja stana. Čak i ako ne znate tačne cene nameštaja ili bele tehnike koju ćete odabrate, važno je da iznose stavite na papir i vidite makar okvirno o kojim sumama je reč. Procenite koje su vam stavke neophodne u početku, a šta biste mogli naknadno da kupite ili sredite.

Ponekad će vam se činiti da pitanjima, planiranju i papirologiji nema kraja. Možda ćete nekad imati i osećaj da je kupovina stana i sve prateće obaveze preveliki korak za vas. Ipak, imajte na umu da što budete pripremljeniji , to ćete biti spremniji.

 

Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.